23.Susret osoba s dijabetesom Dalmacije

Galeriju slika sa koordinacije možete pogledati na linku

Dijabetičke udruge Dalmacije tradicionalno dva puta godišnje organiziraju susrete za svoje članove. Ove godine, nakon stanke uzrokovane pandemijom COVID-19, susret je bio u Trogiru 07. listopada 2023. u organizaciji Dijabetičkog društva Trogir i podršku krovne organizacije Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga…..

Susretom u Trogiru započela je i kampanja #pokreni se kao početak odbrojavanja dana do Svjetskog dana šećerne bolesti koji se svake godine obilježava 14. studenog.

U nastojanjima da informiramo i educiramo što veći broj stanovništva RH o zdravom načinu života i potrebi stjecanja zdravih životnih navika Koordinacija udruga osoba s dijabetesom Dalmacije se održava u jesen i na proljeće svaki put u drugom gradu Dalmacije. Ove jeseni domaćin je Dijabetičko društvo Trogir.

Cjelodnevni program započeo je u 10.30 sati pozdravnim govorima nazočnih uzvanika u atriju caffe bara Čokolada, Trogir.

Prisutnima su se obratili:

prof. Katja Šćurla, predsjednica Dijabetičkog društva Trogir

g. Milan Bilić, turistički vodič, u ime TZ grada Trogira

Ivana Rapić Prelaz, struč. spec. admin. publ., u ime načelnika općine Okrug

spec. interne med. Valentina Vukman, dr. med., Dom zdravlja SDŽ, Ispostava Trogir

spec. ob. med. Marko Rađa, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

prof. dr. sc. prim. Tina Tičinović Kurir, dr. med. Pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, ispred KBC Split

mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga

 Program se nastavio šetnjom u plavim majicama do Muzeja grada Trogira.

U Galeriji Cate Dujšin Ribar prof. dr. sc. prim. Tina Tičinović Kurir je održala, prisutnima izuzetno zanimljivo predavanje, na temu Organizacija dijabetološke skrbi u KBC Split. 

U dvorištu Muzeja nastala je zajednička fotografija kruga, simbola Svjetskog dana dijabetesa.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. jest Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću sa sloganom „Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor“. Nastanak i razvoj šećerne bolesti tipa 2 se može odgoditi, a komplikacije spriječiti. Znanjem, odnosno pravim informacijama o čimbenicima rizika za nastanak šećerne bolesti svake pojedine osobe, o samoj bolesti, komplikacijama i dostupnosti skrbi uvelike možemo sebi osigurati zdraviji i ispunjeniji život.

Znamo da jedna od deset odraslih osoba u svijetu ima šećernu bolest, a više od 90% od ukupnog broja ima šećernu bolest tipa 2 s tim da polovica osoba sa šećernom bolesti tipa 2 nema postavljenu dijagnozu bolesti.

U većini slučajeva šećerna bolest tipa 2 i njezine komplikacije mogu se spriječiti ili odgoditi usvajanjem zdravih životnih navika te pravovremenom terapijom. Za osobe koje su u povećanom riziku od nastanka šećerne bolesti tipa 2, poznavanje simptoma, znakova i čimbenika rizika važno je za podršku prevenciji, ranoj dijagnozi i pravodobnom liječenju. Za osobe koje imaju šećernu bolest, svjesnost o zdravstvenoj pismenosti i pristupu točnim informacijama, najboljim dostupnim lijekovima, pomagalima i alatima za podršku samozbrinjavanju ključni su za odgađanje ili sprječavanje nastanka komplikacija.

Dalmatinski susreti su još jedan način motiviranja na usvajanje zdravih životnih navika i vođenje brige o svome zdravlju.

Ovaj  23. susret udruga osoba s dijabetesom Dalmacije nastavio se na ručku i ugodnom druženju svih prisutnih.

Zadar je izabran kao domaćin 24. Susreta u jesen 2024.g. Prije toga, u ožujku 2024.g. Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizira Kongres u Brelima i jako se veselimo ponovnom viđenju s dragim prijateljima.